Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jeszcze-jedno-ceviche-wytrawne

Jeszcze jedno ceviche, wytrawne

Rzeczywiście mocno wytrawna zakąska o korzeniach południowoamerykańskich. Sok z limetki i alkohol ścinają białko w surowej rybie, nadając jej nie tylko smak, ale i zmieniając konsystencję. Odsączone z marynaty kawałeczki dorady podajemy na listkach sałaty.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Ameryka Południowa

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g filetów z dorady
2 limetki
łyżeczka ziaren zielonego pieprzu z zalewy
łyżka czystej wódki
sałata oraz listki kolendry do podania

Opis przyrządzania:
Z dorady zdejmujemy skórę i przeglądamy mięso pod kątem ewentualnie pozostałych ości - jeśli takie się objawią, usuwamy je pęsetką. Rybę myjemy i starannie osuszamy. Kroimy w nieduże cienkie plasterki i wkładamy je do szklanego naczynia.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z jednej limetki ścieramy skórkę (tylko zieloną część), z obu wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do ryby.
Odcedzone z zalewy ziarenka pieprzu lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do ryby.
Dolewamy wódkę i wszystko starannie mieszamy. Przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Tuż przed podaniem osączamy rybkę z marynaty i solimy. Rozkładamy na listkach sałaty i posypujemy listkami kolendry.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024