Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kanadyjski-sos-jablkowy

Kanadyjski sos jabłkowy

Ciepły, gęsty sos z kawałkami jabłek, słodzony syropem klonowym. Doskonały do małych placuszków, naleśników, placków ziemniaczanych...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 antonówki
2 łyżki masła
4 łyżki soku jabłkowego
4 łyżki syropu klonowego

Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i obieramy. Wycinamy gniazda nasienne, a cząstki jabłek kroimy w cienkie plasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy jabłka i smażymy na sporym ogniu przez 2-3 minuty. Dodajemy sok jabłkowy i syrop klonowy, gotujemy przez 5 minut - a w każdym razie tak długo, aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło do deserów.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024