Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Karczochy-z-wedzonym-lososiem

Karczochy z wędzonym łososiem

Bardzo ozdobna, błyskawiczna przystawka ze "słoikowych" karczochów. Jeśli mamy czas, możemy oczywiście sami ugotować świeże karczochy - będzie jeszcze smaczniej! Aha - do tego dania potrzebujemy spody karczochów, a nie serca.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 spodów karczochów
200 g wędzonego łososia
4 łyżeczki kawioru z łososia lub pstrąga
4 łyżeczki czarnego kawiorku
szalotka
oliwa z oliwek
cytryna
łyżka siekanej natki

Opis przyrządzania:
Karczochy odcedzamy z zalewy i osuszamy papierem kuchennym. Każdy spód kroimy na krzyż na 4 części.
Na 4 talerzach układamy z 6 ćwiartek karczochów gwiazdy - tak, żeby zaokrąglone brzegi znalazły się w środku.
Łososia kroimy w pasy i dekoracyjnie układamy je pośrodku każdej karczochowej gwiazdy.
Każdą porcję ozdabiamy czerwonym i czarnym kawiorem.
Szalotkę obieramy i drobniutko siekamy. Dodajemy 4 łyżki oliwy i sok wyciśnięty z cytryny. Ukręcamy gładki sos, dodając pół łyżeczki cukru, sól i sporo pieprzu. Sosem polewamy każdą gwiazdę dokoła.
Na koniec oprószamy każdą porcję siekaną natką i podajemy ze świeżą bagietką lub grzankami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024