Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Karmelizowane-pomidory

Karmelizowane pomidory

Póki są, trzeba korzystać, bo w zimie będą już paskudne - pomidory, oczywiście. Kolejny przepis na długo pieczone warzywa, doskonałe do białego mięsa lub ryby.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg małych pomidorów
oliwa z oliwek
cukier
gruba sól

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Pomidory - powinny być niezbyt duże, dojrzałe, ale twarde - zanurzamy na minutę we wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, po czym zdejmujemy skórkę. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Na papierze układamy obrane pomidory. Mieszamy 6 łyżek oliwy i łyżkę cukru. Polewamy pomidory, po czym posypujemy grubą solą. Wstawiamy blachę do piekarnika na 5 godzin. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024