Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Karmelowy-mus-jablkowy

Karmelowy mus jabłkowy

Kwintesencja jesieni - beżowy, intensywnie jabłkowy mus, z lekkim posmakiem karmelu. Jeden z moich ulubionych deserów - taki zwykły, a jednocześnie znakomity, lekki, ale sycący, prosty, a elegancki. Jeśli akurat nie mamy gości, deser jemy, siedząc na kanapie lub w fotelu - jakoś najlepiej wtedy smakuje...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g masła
60 g (1/4 szklanki) cukru
170 ml (2/3 szklanki) kremowej śmietanki
1/2 kg zielonych jabłek (lub innych
byleby się nie rozlatywały przy smażeniu)
2 jajka

Opis przyrządzania:
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Masło i cukier roztapiamy razem na patelni postawionej na małym ogniu, mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień i gotujemy, aż cukier zmieni się w ciemnozłoty karmel. Zdejmujemy z ognia, dolewamy 2 łyżki śmietanki i stawiamy na małym ogniu, żeby karmel się rozpuścił. Na patelnię z karmelem wkładamy jabłka i smażymy (lub gotujemy), często mieszając, przez 10-15 minut. Kiedy jabłka są już skarmelizowane - miękkie, pokryte karmelem i przyrumienione, zdejmujemy patelnię z ognia. Jabłka wraz z karmelem miksujemy w malakserze lub blenderze na gładkie piure. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Przekładamy piure jabłkowe do dużej miski, dodajemy żółtka, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na miękką pianę i delikatnie mieszamy z ostudzonymi jabłkami. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z musem. Mus rozlewamy do 4 miseczek lub wlewamy do jednej dużej, jeśli do stołu zasiądzie rodzina - nie dlatego, że rodzinie nie należy się odrobina elegancji, ale dlatego, że deser nakładany z jednej miski tworzy miłą atmosferę wspólnoty i rodzinnej serdeczności. Wstawiamy mus do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby zastygł.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024