Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kawowy-krem-pieczony

Kawowy krem pieczony

Deser ten, kawowa wariacja kremu brulee, jest bardzo elegancki. Najlepiej podawać go w ładnych filiżankach do kawy - muszą jednak być żaroodporne.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 żóltek
3 łyżki brązowego cukru
450 ml (niecałe pół litra) śmietanki kremówki
150 ml (trochę więcej
niż pół szklanki) mocnej kawy z ekspresu

Opis przyrządzania:
Najpierw nagrzewamy piekarnik do 140°C. Teraz robimy krem: ukręcamy żółtka i brązowy cukier na gładką masę. Śmietankę kremowej i kawę podgrzewamy razem na małym ogniu do granicy wrzenia. Gorący płyn stopniowo wlewamy do ukręconych żółtek, cały czas mieszając. Przelewamy całość z powrotem do garnka i na maleńkim ogniu podgrzewamy, aż krem trochę zgęstnieje, ale bardzo uważamy, żeby nie zaczął się gotować, bo żółtka się zetną i cały wysiłek na nic. Gotowy krem przelewamy do sześciu żaroodpornych miseczek albo do tyluż filiżanek (co bardzo dekoracyjnie wygląda). Naczynka wstawiamy do formy do pieczenia i wlewamy wrzącą wodę (uważając, by nie nalało się do kremu) w takiej ilości, by sięgała do połowy miseczek lub filiżanek. Całość ostrożnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 20 minut, czyli do chwili, w której krem będzie lekko ścięty. Upieczony krem wyjmujemy, zostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Powierzchnię kremu możemy polać karmelem lub - w wersji cappuccino - ozdobić bitą śmietaną i startą czekoladą.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024