Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kielbaski-z-kaszy-gryczanej

Kiełbaski z kaszy gryczanej

Klasyczny mariaż kaszy gryczanej i grzybów w niecodziennej formie. Do kiełbasek podajemy np. piure ziemniaczane i smażone jabłka.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
100 g suchej kaszy gryczanej
200 g dużych pieczarek (lub rozmaitych leśnych grzybów)
ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
2 surowe żółtka
3 łyżki mąki

Opis przyrządzania:
Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy kaszę gryczaną i prazymy przez kilka minut, mieszając, aż zacznie ładnie pachnieć i lekko się rumienić. Uważamy, by nie przypalić! Przesypujemy kaszę do garnka, wlewamy gorącą wodę (mniej więcej 2 razy tyle, ile było kaszy) i dodajemy pół łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kwadrans, aż będzie miękka. Odcedzamy z nadmiaru wody na gęstym sitku i przekładamy do miski. Pieczarki (lub leśne grzyby) ocieramy czystą ściereczką, odcinamy ogonki, a kapelusze drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Garść listków natki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy grzyby i czosnek i smażymy, mieszając, aż grzyby zaczną się rumienić. Dodajemy natkę, mieszamy i przekładamy grzyby do miski z kaszą. Dodajemy żółtka i 2 łyżki mąki. Mieszamy wszystko na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem (sporo). Z masy toczymy 8 kiełbasek i obtaczamy je w reszcie mąki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy kiełbaski na średnim ogniu, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Podajemy z piure ziemniaczanym (np. czosnkowym), gotowanymi warzywami i sałatą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024