Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kisir-salatka-z-bulguru-i-pomidorow

Kisir - sałatka z bulguru i pomidorów

Turecka wersja libańskiej sałatki tabbouleh. Bardzo smaczna i odświeżająca w upalny dzień.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) bulguru
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki melasy z granatów
5 łyżek oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
pół łyżeczki pokruszonej ostrej papryczki chillii
świeża papryczka chilli (czerwona lub zielona)
pęczek natki pietruszki
pęczek świeżej mięty
6 cebulek dymek
2 duże pomidory

Opis przyrządzania:
Bulgur wsypujemy do dużej miski. Zalewamy dużą ilością wrzącej, osolonej wody i zostawiamy w spokoju na pół godziny. Po tym czasie bulgur powinien już być miękki. Odsączamy bulgur na gęstym sicie, odciskając nadmiar wody. W misce mieszamy pastę pomidorową, melasę z granatów, oliwę z oliwek, sok z cytryny, ostrą papryczkę i sól do smaku. Wrzucamy bulgur i dobrze mieszamy. Papryczkę chilli czyścimy z nasion i bardzo drobno siekamy. Natkę pietruszki i miętę drobno siekamy. Dymkę również drobno siekamy. Pomidory - tu niespodzianka: nie siekamy, a kroimy w drobną kostkę. Przed samym podaniem dodajemy warzywa do bulguru i mieszamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024