Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Klarowane-maslo-ghee

Klarowane masło (ghee)

Używane w każdej niemal kuchni, klarowane masło - zwane w Indiach "ghee" - nie pali się w wysokich temperaturach.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło

Opis przyrządzania:
Masło (kostkę, dwie, trzy...) wkładamy do małego rondelka i roztapiamy na maleńkim ogniu - masło ma się roztopić, ale nie zrumienić. Kiedy masło się topi, starannie zdejmujemy pianę z wierzchu. Zupełnie roztopione masło zlewamy ostrożnie znad białego osadu, który zebrał się na dnie. Zostawiamy do wystygnięcia i przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024