Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Klasyczna-salatka-jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa

Prawdziwa sałatka jarzynowa, którą zresztą zawdzięczamy kulinarnym wpływom rosyjskim. Bardzo rzadko jadam coś z majonezem, ale nie wyobrażam sobie Wigilii bez tej sałatki - doskonale pasuje do wszelkich śledzi. W przepisie mówię o gotowaniu włoszczyzny specjalnie do tego celu - w praktyce w czasie rozmaitych świąt mamy sporo ugotowanych warzywek, a to z wywaru na barszcz, to z okazji gotowania odświętnego rosołu... I właśnie tak powinniśmy je zużyć.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Rosja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pęczek włoszczyzny bez kapusty
listek laurowy
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
mała puszka zielonego groszku
kilka kiszonych ogórków
jabłko
1/2 słoika gęstego majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
cytryna

Opis przyrządzania:
Włoszczyznę obieramy i starannie płuczemy. Marchewkę, pietruszkę i seler wkładamy do garnka, dodajemy listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Por (ten z włoszczyzny) kroimy w cieniutkie plasterki.
Jarzyny kroimy w niezbyt grubą kostkę - stosunek marchewki do reszty warzyw musimy wyczuć intuicyjnie, z polskiej włoszczyźnie zazwyczaj jest przewaga marchewki. Bierzemy zatem tyle marchewki, ile nam odpowiada - wszak zawsze można później dokroić.
Groszek starannie odcedzamy na sitku i mieszamy z porem i jarzynami.
Kiszone ogórki obieramy ze skórki i dodajemy do jarzyn - znów trzeba polegać na własnym smaku. Ja na przykład daję bardzo dużo ogórków, ale inni niekoniecznie.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy jabłko w kostkę i dodajemy do jarzyn.
Majonez mieszamy ze śmietaną, dodając nieco soku z cytryny do smaku, po czym mieszamy z jarzynami. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Przekładamy sałatkę do salaterki i ozdabiamy jajkami na twardo, marynowaną papryką, plasterkami kiszonego ogórka...
Do chwili podania trzymamy w chłodzie, pod przykryciem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024