Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Klasyczny-hummus

Klasyczny hummus

Absolutnie klasyczny przepis, w którym używamy suszonego grochu włoskiego. Jeśli jednak chcemy przyspieszyć całą sprawę, używamy grochu w puszce (lepszy hummus jednak jest z suszonego...).

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Kraje Środkowego Wschodu

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g suszonego grochu włoskiego
2 cytryny
4 ładne ząbki czosnku
4 łyżki pasty sezamowej tahina
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka całych nasion kminu rzymskiego
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
W przeddzień przygotowania hummusu wkładamy groch do garnka, zalewamy zimną woda, przykrywamy i zostawiamy do nasiąknięcia na całą noc.
Następnego dnia groch odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości - mniej więcej godzinę. Ugotowany groch odcedzamy, ale wody od gotowania nie wylewamy.
Z cytryn wyciskamy sok.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure (np. w moździerzu) z dodatkiem łyżeczki soli.
Groch wkładamy do malaksera i miksujemy na gładkie piure. Dodajemy sok z cytryn, czosnek, pastę tahina i mielony kmin rzymski. Miksujemy dalej, dolewając odrobinę zachowanego płynu od gotowania - masa powinna być bardzo kremowa i nie bardzo gęsta, taka, żeby dało się ją łatwo nabierać kawałkami chleba.
Całe nasiona kminu wsypujemy na suchą patelnię i chwilę podpiekamy na średnim ogniu - kiedy zaczną podskakiwać i ładnie pachnieć, zdejmujemy z ognia.
Hummus przekładamy do miski, posypujemy podpieczonym kminem i skrapiamy odrobiną oliwy. Podajemy z surowymi warzywami i świeżym chlebem, najlepiej arabskim.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024