Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Klopsiki-z-wedzona-papryka

Klopsiki z wędzoną papryką

Mocno przyprawione klopsiki o hiszpańskiej paprykowej nucie. Doskonałe z kładzionymi kluseczkami, niezłe również ze smażonymi ziemniakami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 pieczona czerwona papryka
cebula
1/2 kg chudej mielonej wołowiny
łyżka suszonej wędzonej papryki (pimenton)
2 ząbki czosnku
4 łyżki tartej bułki
oliwa z oliwek
400 g włoskiego przecieru pomidorowego (passata)

Opis przyrządzania:
Z pieczonej papryki zdejmujemy skórkę. Paprykę drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy połowę posiekanej papryki, połowę siekanej cebuli, wędzoną paprykę (pimenton), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tartą bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem starannie wyrabiamy na jednolitą masę, z której toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy kulki i smażymy na sporym ogniu, aż będą rumiane od spodu. Kulki przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej, zmniejszając nieco ogień. Kiedy kulki są ze wszystkich stron rumiane, przekładamy je cedzakową łyżką na talerz. Na patelnię po klopsikach wrzucamy resztę papryki i cebuli i smażymy 5 minut, mieszając, aż cebula zmięknie. Ewentualnie dodajemy jeszcze łyżkę oliwy. Wlewamy przecier pomidorowy (passatę), mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, nie zapominając też o łyżeczce cukru. Do sosu wkładamy klopsiki, patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Co jakiś czas zaglądamy, czy się nie przypalają. Podajemy z kluseczkami, ziemniakami lub ryżem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024