Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kolorowe-carpaccio-z-lososia-i-dorsza

Kolorowe carpaccio z łososia i dorsza

Elegancka ryba na surowo - mój ulubiony typ przystawki. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki i takąż ilością białego lub różowego wina.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała czerwona cebula
3 limetki
oliwa z oliwek
strąk pieczonej czerwonej papryki (Pieczone papryki)
400 g bardzo świeżego łososia (filet bez skóry)
400 g bardzo świeżego dorsza (filet bez skóry)
łyżka różowego pieprzu w zalewie
kilka gałązek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobniuteńko siekamy.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Dodajemy sok do cebulki, dolewamy 1/4 szklanki oliwy, solimy do smaku i dodajemy szczyptę cukru. Starannie mieszamy.
Paprykę obieramy ze skórki, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w kosteczkę. Wstawiamy do lodówki.
Oba rodzaje ryby myjemy szybko w zimnej wodzie i osuszamy, po czym bardzo ostrym nożem kroimy na cieniutkie plasterki.
Układamy rybę dekoracyjnie na sporym, białym półmisku. Polewamy sosem z czerwoną cebulką (od soku z limetek zmieni ona barwę na różową), posypujemy kostkami papryki.
Pieprz odcedzamy z zalewy i posypujemy nim carpaccio.
Półmisek przykrywamy folią plastikową i wstawiamy na kwadransik do lodówki.
Tuż przed podaniem ozdabiamy carpaccio listkami świeżej kolendry.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024