Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Konfitura-z-gruszek-z-kumkwatami

Konfitura z gruszek z kumkwatami

Patrząc na zawartość mojego koszyka ekologicznych warzyw i owoców, na gruszki sezon jest zawsze... Banalną konfiturę ożywią kumkwaty i migdały.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g (3/4 kg) gruszek
100 g kumkwatów
500 g (1/2 kg) cukru
sok z połowy cytryny
50 g obranych migdałów

Opis przyrządzania:
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, a owoce kroimy w grubą kostkę. Kumkwaty myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki (ze skórką). Mieszamy owoce z cukrem i sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę. Przekładamy owoce z cukrem do rondla (najlepiej takiego specjalnego do smażenia konfitur) i stawiamy na dużym ogniu. Kiedy konfitura się zagotuje, zmniejszamy ogień na średnio mały i smażymy owoce, aż będą przezroczyste - powiedzmy 20 minut. Syrop powinien trochę zgęstnieć. Gotową konfiturę mieszamy z migdałami i przekładamy do 2 wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Kiedy konfitura wystygnie, słoiki wycieramy i naklejamy na nie nalepki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024