Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Konfitura-z-jablek-Babci-Luli

Konfitura z jabłek Babci Luli

Staroświecka konfitura, specjalność mojej Babci Luli (Heleny Sokołowskiej). Jabłka mają dużo pektyn, więc kostki antonówek nie pływają w słodkim syropie, jak na przykład wiśnie, ale ścinają się w przepyszną galaretkę.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-5 słoików

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/4 kg antonówek
1 kg cukru (około)
cytryna
2 laski cynamonu (ewentualnie)

Opis przyrządzania:
Antonówki myjemy i wycieramy. Kroimy w ćwiartki, obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w zgrabną kostkę o boku 1/2 cm. Kostki jabłek ważymy, po czym odważamy tyle samo cukru.
W garnku do smażenia konfitur (czyli dużym, płaskim i z grubym dnem) mieszamy jabłka z cukrem.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Jeśli chcemy mieć konfiturę z lekkim posmakiem cytryny, nożykiem do warzyw ścinamy skórkę w szerokich paskach i wkładamy ją do garnka. Jeśli wolimy posmak cynamonowy, dodajemy całe laski cynamonu. Jeśli nie przekonuje nas ani jedno, ani drugie, nie dodajemy niczego. Tak czy owak, wyciskamy sok i dodajemy go do jabłek z cukrem.
Stawiamy garnek na średnim ogniu i doprowadzamy jabłka do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
Smażymy konfiturę, aż zgęstnieje, a kostki jabłek będą przezroczyste - trwa to około 15-20 minut, w zależności od rozmaitych cech jabłek. Tak, czy owak, pilnujemy, bo na przykład wczoraj zajęło im to tylko 10 minut i o mały włos wszystko się nie przypaliło.
Gorącą konfiturę przekładamy do wysterylizowanych słoików (jeśli używaliśmy cynamonu, to usuwamy go przed włożeniem jabłek do słoików), zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Kiedy konfitura wystygnie, słoiki wycieramy i naklejamy odpowiednie nalepki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024