Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Konfitura-z-marchewki-z-cytryna

Konfitura z marchewki z cytryną

Przetwory z marchewki, popularne na Bliskim Wschodzie, są zaskakująco smaczne. Do przetworów nadaje się marchewka zimowa (młoda ma za dużo wody), a i cytryny w zimie są najlepsze. Konfiturą nadziewamy babeczki lub przekładamy ciasto marchewkowe.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu

Liczba porcji: 4 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg marchewki
2 piękne cytryny
600 g cukru
150 ml soku z cytryny

Opis przyrządzania:
Mały talerzyk wkładamy do zmrażalnika - będzie nam potrzebny do sprawdzania gęstości konfitury. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy - najlepiej przy pomocy mandoliny na długie, cienkie paski, lub też po prostu na zwykłej drobnej tarce. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Do sporego garnka (lub specjalnej patelni do smażenia konfitur) wkładamy marchewkę, cytryny i cukier, dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i wolno doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż konfitura zgęstnieje - trudno powiedzieć, jak długo to potrwa, gdyż zależy to przede wszystkim od marchewek i wody w nich zawartej. Kiedy konfitura będzie już w miarę gęsta, wylewamy pół łyżeczki na oziębiony talerzyk. Jeśli nie będzie się rozlewać, konfitura jest gotowa. Jeśli wyraźnie się rozpływa, smażymy jeszcze trochę, pamiętając o mieszaniu. Przekładamy wrzącą konfiturę do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Zostawiamy do wystygnięcia, po czym odwracamy, wycieramy z lepkich zacieków i naklejamy nalepki. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024