Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Konfitury-z-zielonych-fig

Konfitury z zielonych fig

Zadziwiająco pyszne konfitury! Kawałki zielonych fig pływają w złocistym, pełnym drobnych pesteczek syropie i smakują nadzwyczaj udanie. Jeśli więc Wasz przydomowy figowiec szczególnie obrodził tego lata, nie wahajcie się ani chwili! ;-)

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4 słoiczki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg zielonych fig
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
750 g cukru

Opis przyrządzania:
Figi myjemy, odcinamy ogonki. Wkładamy owoce do garnka lub miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy w spokoju na 5 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą tak długo, aż zupełnie ostygną. Odcedzamy i osuszamy, po czym każdy owoc kroimy pionowo na ćwiartki.
Wkładamy pokrojone figi do sporego rondla i polewamy sokiem z cytryny. Dolewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy rondel na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż figi zmiękną.
Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści.
Zagotowujemy i gotujemy - a właściwie smażymy, bo tak się mówi o konfiturach - owoce przez mniej więcej 20 minut do 1/2 godziny. Syrop powinien nieco zgęstnieć.
Słoki sterylizujemy, czyli najpierw myjemy w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń (lub w zmywarce do naczyń, ustawionej na "cieplejszy" program), osuszamy i przepłukujemy czystym spirytusem.
Wrzącą konfiturę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Kiedy konfitura ostygnie, wycieramy słoiki z lepkich zacieków, naklejamy odpowiednie nalepki i ustawiamy w spiżarni.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024