Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-jagniece-glazurowane-syropem-klonowym

Kotleciki jagnięce glazurowane syropem klonowym

Szalenie proste i równie wykwintne danie na uroczystą (np. walentynkową) kolację - comber jagnięcy pieczemy w całości, a potem kroimy go na śliczne, różowe kotleciki. Podajemy z ziemniaczkami rozmarynowymi (patrz przepis, robimy 1/3 porcji) i zieloną fasolką z octem balsamico (patrz przepis, robimy 1/2 porcji).

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
comber jagnięcy z 6 kostkami
3 łyżki syropu klonowego
łyżka soku cytrynowego
łyżeczka musztardy z Dijon
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy. Odcinamy nadmiar tłuszczu, ale trochę trzeba zostawić, żeby mięso nie wyschło za bardzo. Ostrym nożykiem oskrobujemy resztki mięsa z kostek, żeby się nie przypaliły w czasie pieczenia - za taką kostkę można kotlecik wziąć w rękę i obgryzać, jeśli ktoś akurat lubi. Wkładamy mięso do szklanego naczynia.
Mieszamy razem syrop klonowy, sok z cytryny i musztardę i polewamy mięso, starając się zrobić to dokładnie. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę, a może być na całą noc.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mięso osączamy z marynaty, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy (sporo).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i na gorącą kładziemy mięso. Osmażamy ze wszystkich stron na rumiano, na sporym ogniu. Przekładamy mięso do brytfanny, smarujemy marynatą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. W czasie pieczenia jeszcze raz smarujemy marynatą.
Mięso wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Kroimy jagnięcinę na 6 kotlecików - każdy z kostką - i układamy je zgrabnie na 2 podgrzanych talerzach, po czym podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020