Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-jagniece-z-cytryna-i-migdalami

Kotleciki jagnięce z cytryną i migdałami

Danie z gatunku prostych i w prostocie swej szlachetnych. Dodatek cytryny i kminu rzymskiego powoduje, że te delikatne i pełne charakteru kotleciki mogłabym jeść rano, w południe i wieczorem.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 kotlecików jagnięcych z kostką
2 ząbki czosnku
3 cytryny
80 g obranych migdałów
oliwa z oliwek
mały kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
trochę posiekanej natki

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i - jeśli trzeba - czyścimy ostrym nożem kostki z resztek mięsa i tłuszczu. Wkładamy do płaskiego naczynia.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z dwu cytryn wyciskamy sok, trzecią kroimy w cienkie plasterki.
Sok z cytryny mieszamy z czosnkiem, solimy i (pardon) pieprzymy, po czym polewamy kotleciki. Przykrywamy i wstawiamy na godzinkę do lodówki.
Połowę migdałów mielimy w malakserze na drobno, resztę siekamy nożem. Posiekane migdały wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, często mieszając.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.,br> Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy odcedzone z marynaty kotleciki i rumienimy na dużym ogniu z obu stron. Przekładamy mięso na żaroodporny półmisek, a na patelnię wlewamy wino, dodajemy marynatę, mielone migdały i kmin rzymski. Zagotowujemy i polewamy kotleciki. Wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut.
Upieczone mięso przekładamy na ogrzany półmisek, lekko solimy i polewamy sosem od pieczenia. Posypujemy zrumienionymi migdałami i natką, ewentualnie skrapiamy jeszcze oliwą i podajemy, nie zwlekając.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020