Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-z-jajek

Kotleciki z jajek

Jedno z moich naprawdę ulubionych dań - kotleciki z jajek na twardo, z młodymi ziemniakami, sosem koperkowym i sałatą z rzodkiewką to dla mnie perfekcyjnie wiosenny obiad.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
7 jajek
2 cebulki dymki
4 łyżki masła
mała bułka (typu kajzerka)
1/2 szklanki mleka
ewentualnie trochę gęstej śmietany
tarta bułka do panierowania

Opis przyrządzania:
6 jajek gotujemy na twardo (zalewamy zimną wodą i gotujemy 10 minut, po czym studzimy w zimnej wodzie) i obieramy ze skorupek. Dymkę obieramy ze zwiędłych liści, myjemy i drobno siekamy. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy dymkę i smażymy na małym ogniu, aż zacznie się złocić. Bułkę kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem. Kiedy dobrze nasiąknie, odciskamy w ręku nadmiar płynu. Bułkę i jajka na twardo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub miksujemy w malakserze. Dodajemy surowe jajko (siódme), uduszoną cebulkę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy łyżką na gęstą masę - jeśli jest za mało wilgotna, dodajemy trochę śmietany. Delikatnie formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w tartej bułce. Na sporej patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Ostrożnie wkładamy kotleciki (mają skłonność do rozpadania się, więc trzeba być uważnym) i smażymy je na rumiano. Przewracamy szeroką łopatką kuchenną i dosmażamy z drugiej strony. Podajemy z sosem koperkowym, szczawiowym lub pomidorowym i - koniecznie - z młodymi ziemniakami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024