Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotlety-schabowe-z-kminkiem

Kotlety schabowe z kminkiem

Ania ciągle chora, więc odkryłyśmy (na nowo) przedwojenny młynek do przypraw. Ania dzielnie zmieliła łyżeczkę kminku, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę grubej soli, no i coś trzeba było z tym zrobić... Rozbiłyśmy trochę schabu i namaściłyśmy go "zmielonką". Wyszło dobrze.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) chudego schabu bez kości
łyżeczka kminku
łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnkach
łyżeczka grubej soli morskiej
2 jajka
kilka łyżek tartej bułki
3 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka masła
cytryna
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Schab kroimy na 4 plastry. Na lekko wilgotnej desce do krojenia kładziemy plaster mięsa, przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i rozbijamy tłuczkiem na cienki placek. Jest to czynność terapeutyczna (pozwala uwolnić stres bez agresji skierowanej przeciw innym jednostkom ludzkim), więc oddajemy się jej w pełni, pamiętając jednak, że produktem końcowym ma być kotlet, a nie miazga mięsna... Aplikujemy to wszystkim kawałkom schabu. Do ręcznego (niekoniecznie przedwojennego) lub elektrycznego młynka wsypujemy kminek, pieprz i sól. Mielimy na drobny proszek - można też utłuc w moździerzu. Każdy cienko rozbity kotlet posypujemy z obu stron mielonymi przyprawami. Jajka wybijamy ze skorupek na talerz i rozkłócamy widelcem na jednolitą masę. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Kotlety maczamy najpierw w jajkach, potem obtaczamy w tartej bułce i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu, aż spodnia strona się zarumieni - ja się zagapiłam i pierwsze dwa kotlety nieco się przepiekły... Kiedy kotlety będą od spodu ładnie rumiane, odwracamy je na drugą stronę i dokładamy na patelnię masło. Smażymy, aż kotlety będa rumiano-złociste także z drugiej strony. Podajemy z ćwiartką cytryny i ozdobnym listkiem natki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024