Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotlety-wieprzowe-ze-staroswieckim-sosem-szalwiowym

Kotlety wieprzowe ze staroświeckim sosem szałwiowym

Znakomite kotlety z karkówki w gęstym cebulowo-szałwiowym sosie. Jeśli robimy je wcześniej i zamierzamy odgrzać, resztę masła dodajemy do sosu dopiero w ostatniej chwili. Do mięsa pasuje piure ziemniaczane lub - mniej tradycyjnie - kładzione kluseczki i dużo zielonych warzyw: fasolka, brokuły, bób, włoska kapusta...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 kotlety z karkówki
2 cebule
mały pęczek świeżej szałwii
6 łyżek masła
1/2 szklanki soku z jabłek (bez cukru)
łyżka białego octu winnego
50 g miękiszu bułki
łyżka ostrej musztardy

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy z obu stron.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Szałwię myjemy i osuszamy, obrywamy listki, po czym drobno je siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła. Wkładamy mięso i smażymy do zrumienienia po 5 minut z każdej strony (na dużym ogniu). Ogień zmniejszamy, patelnię przykrywamy i dusimy mięso we własnym sosie przez 25 minut do pół godziny. Co jakiś czas zaglądamy i przewracamy kotlety na drugą stronę.
Kiedy mięso będzie miękkie, zdejmujemy je z patelni i trzymamy w cieple.
Na patelnię wlewamy sok jabłkowy, ocet i troszkę wody. Zagotowujemy, zeskrobując łyżką z dna kawałki przyrumienionego mięsa. Kiedy sos się nieco zredukuje, wrzucamy cebulę i szałwię i gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez 10 minut, aż cebula będzie zupełnie miękka.
Dodajemy pokruszoną bułkę (bez skórki) i musztardę (do smaku). Mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Wkładamy mięso do sosu, żeby je podgrzać, po czym przekładamy na ogrzane talerze.
Do sosu dodajemy resztę masła pokrojonego w małe kawałki i gotujemy na sporym ogniu, aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy kotlety i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024