Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotlety-z-karkowki-z-cydrem

Kotlety z karkówki z cydrem

Plastry karkówki smażymy i podajemy z jabłkowo-cebulowym sosem - świetna, rozgrzewająca potrawa zimowa. Doskonałym dodatkiem będą smażone jabłka z majerankiem, kremowe piure i może trochę szpinaku w liściach...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja - Normandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g karkówki wieprzowej
2 średnie cebule
olej słonecznikowy
1 i 1/2 szklanki wytrawnego cydru
szklanka śmietanki kremowej
musztarda z Dijon
musztarda gruboziarnista

Opis przyrządzania:
Karkówkę kroimy na 4 plastry, każdy o wadze mniej więcej 150 g. Mięso solimy i - pardon - pieprzymy. Cebule obieramy z łusek i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i smażymy kotlety na rumiano z obu stron. Zdejmujemy mięso z patelni i trzymamy w cieple. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 10 minut, aż będzie zupełnie miękka i zacznie się rumienić. Do cebuli wlewamy cydr, zagotowujemy i gotujemy na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż płyn się trochę zredukuje. Wlewamy śmietankę, dodajemy łyżkę musztardy z Dijon i łyżkę gruboziarnistej musztardy, mieszamy i zagotowujemy. Do sosu wkładamy kotlety, zmniejszamy ogień i dusimy mięso w sosie przez mniej więcej 10 minut, aż będzie miękkie. Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i musztardą i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024