Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kourambiedes-czyli-greckie-ciasteczka-migdalowe

Kourambiedes, czyli greckie ciasteczka migdałowe

Wspaniałe ciasteczka, podawane w Grecji na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Są bardzo łatwe i naprawdę świąteczne. Robiłam je wiele razy (bo ja piekę różne ciasteczka na Boże Narodzenie) i w tym roku też zrobię!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 24 ciasteczka

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
225 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
żółtko
łyżka brandy (lub greckiej anyżówki ouzo)
350 g mąki
115 g płatków migdałowych
dużo cukru pudru do posypania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Masło wkładamy do miski i ucieramy drenianą łyżką, dosypując cukier puder (te 50 g). Dodajemy żółtko i ucieramy dalej. Dolewamy brandy (lub ouzo) i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę i płatki migdałowe, mieszamy, po czym rękoma zagniatamy ciasto - powinno być miękkie, ale nie klejące. Dzielimy ciasto na 24 części i ukręcamy je w kulki. Kładziemy kulki na blasze i spłaszczamy, ale tylko trochę, nie na płaskie placuszki - kourambiedes powinny być grube. Wstawiamy blachę do piekarnika na 15 minut, aż ciasteczka będą lekko złote. Na głęboki talerz przesiewamy dużo cukru pudru. Ciasteczka wyjmujemy, studzimy na tyle, żeby dały się wziąć do ręki i układamy na cukrze pudrze. Posypujemy z wierzchu przesianym cukrem pudrem. Zostawiamy ciasteczka na kilka godzin w spokoju. Przekładamy wraz z cukrem pudrem do metalowego pudełka i zamykamy. Przechowujemy przysypane cukrem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024