Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-brazylijski

Krem brazylijski

Doskonały deser na zakończenie kolacji przy grillu, gdy raczyliśmy się dużą ilością mięsa. Chłodny i delikatny krem w niedużych porcjach to właśnie to, na co będziemy mieli ochotę.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Brazylia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 całe jajka
3 żółtka
100 g brązowego cukru
łyżka kawy rozpuszczalnej
300 ml kremowej śmietanki
300 ml mleka
2 łyżki gorzkiego dobrego kakao do posypania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. W misce ubijamy mikserem jajka i żółtka z cukrem. Kiedy się spienią, a krem będzie miał jednolitą konsystencję, dodajemy kawę, śmietankę i mleko. Przelewamy krem do 6 żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy krem 3 kwadranse czyli 45 minut - w środku krem powinien być jeszcze niezupełnie ścięty. Wyjmujemy miseczki z piekarnika i z wody. Zostawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószamy każdą porcję gorzkim kakao.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024