Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-cytrynowy-z-piniowa-kruszonka

Krem cytrynowy z piniową kruszonką

Mocno cytrynowy krem przykryty złotą kruszonką. Wariacja na temat "crumble".

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
4 cytryny
180 g cukru
płaska łyżka skrobi kukurydzianej
120 g masła
4 jajka
szklanka (250 ml) gęstego greckiego jogurtu naturalnego
120 g mąki
4 łyżki orzeszków piniowych

Opis przyrządzania:
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z 2 ścieramy na drobnej tarce skórkę, ze wszystkich 4 zaś wyciskamy sok. Do żaroodpornej miski wsypujemy 125 g cukru i skrobię kukurydzianą. Dodajemy sok i skórkę z cytryn, połowę (czyli 60 g) masła w kawałkach i jajka. Mieszamy i stawiamy na garnku z niemal wrzącą wodą - powinno jej być tyle, żeby miska swoim dnem nie dotykała powierzchni wody. Gotujemy krem na parze, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a krem zgęstnieje - jakieś 20 minut do pół godziny, ale różnie bywa. Zdejmujemy miskę z garnka i studzimy. Zimny krem starannie mieszamy z jogurtem i przelewamy do 4 żaroodpornych miseczek. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Makę przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru i resztę masła w kawałkach. Rozcieramy palcami, aż masło połączy się z mąką i powstanie kruszonka. Dodajemy orzeszki piniowe, mieszamy i rozdzielamy pomiędzy 4 miseczki z kremem. Wstawiamy deser do piekarnika na pół godziny - aż kruszonka się zarumieni. Podajemy na ciepło, ale nie gorąco.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024