Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-czekoladowy-z-cassisem

Krem czekoladowy z cassisem

Bardzo prosty deser "gościowy" - kwaskowaty sos owocowy mile kontrastuje z intensywnie czekoladowym kremem. I krem, i sos robimy wcześniej i składamy do kupy tuż przed podaniem.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g czekolady deserowej
100 g masła
4 jajka
150 g borówek amerykańskich
100 ml likieru cassis
6 łyżek bitej śmietany

Opis przyrządzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Dodajemy masło pokrojone w kawałki i stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością wrzącej wody. Stawiamy garnek na małym ogniu i czekamy, aż czekolada i masło się rozpuszczą - co jakiś czas mieszamy. Na koniec mieszamy dokładnie i energicznie, żeby czekolada i masło połączyły się w gładki krem.
Jajka myjemy w gorącej wodzie, wycieramy, oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka dodajemy do czekolady i mieszamy na gładką masę.
Białka ubijamy na miękką pianę, po czym delikatnie mieszamy z czekoladowym kremem.
Rozlewamy krem do 6 miseczek i wstawiamy na parę godzin do lodówki, żeby zastygł.
Borówki myjemy, osączamy i wkładamy do rondelka. Dolewamy cassis i stawiamy na małym ogniu. Zagotowujemy, po czym wyławiamy owoce łyżką cedzakową. Cassis gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje, po czym zdejmujemy z ognia, mieszamy z borówkami i odstawiamy do wystygnięcia.
Tuż przed podaniem nakładamy na każdą porcję łyżkę bitej, niesłodzonej śmietany i polewamy sosem borówkowym.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024