Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-z-bialej-czekolady-z-jezynami

Krem z białej czekolady z jeżynami

Intensywna słodycz białej czekolady przełamana jest cierpkim smakiem jeżyn - bardzo smaczny i elegancki deser, odpowiedni na zakończenie niedzielnego obiadu.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g dojrzałych jeżyn
2 łyżki likieru Creme de framboise
200 g najlepszej białej czekolady
300 ml zimnej białej śmietanki
skórka starta z połowy cytryny

Opis przyrządzania:
Jeżyny krótko płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Wkładamy do miski i polewamy łyżką likieru. Odstawiamy na jakiś kwadrans. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na rondlu z gorącą wodą. Woda powinna ledwo "mrugać", a miska nie może dotykać powierzchni wody. Co jakiś czas mieszamy, a gdy czekolada się zupełnie rozpuści, zdejmujemy miskę z rondla i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na niezbyt sztywny krem - powinna zgęstnieć i układać się w formie miękkich stożków. Dodajemy skórkę z cytryny i resztę likieru, mieszamy. Wlewamy ochłodzoną czekoladę i dodajemy owoce wraz z likierem, w którym się moczyły. Bardzo delikatnie mieszamy - nie musi być dokładnie, ja tam nawet wolę, kiedy raz natrafia się na ubitą śmietankę, raz na jeżynę, a raz znów na słodycz białej czekolady. Poza tym - im dłużej mieszamy, tym większe zagrożenie, że krem się zacznie dzielić. Przekładamy krem do szklanych miseczek i wstawiamy do lodówki. Podajemy dobrze zimny.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024