Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-z-kalafiora-z-serem

Krem z kalafiora z serem

Bardzo kremowa zimowa zupa, dobra nawet na rozpoczęcie "gościowego" obiadu.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mały kalafior
por
2 czubate łyżki masła
50 g mąki
600 ml mleka
100 ml kremowej śmietanki
150 g sera gruyere lub comte
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Kalafior dzielimy na różyczki i starannie płuczemy na sicie. Nastawiamy garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy kalafior i gotujemy 20 minut, aż będzie bardzo miękki. Odcedzamy i starannie osączamy. Z pora zdejmujemy wierzchnie liście, odcinamy korzonki i zielone liście, zostawiając tylko białą część. Starannie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy por. Smażymy na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut, po czym wsypujemy mąkę. Smażymy dalej, ciągle mieszając, kolejne 2 minuty. Po trochu dolewamy mleko i 2 szklanki (1/2 litra) wody. Solimy i zagotowujemy. Dodajemy kalafior i śmietankę. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ścieramy na tarce połowę sera, zaś drugą połowę kroimy w małą kostkę. Zupę porcjami miksujemy w blenderze lub malakserze, przecieramy przez sitko z powrotem do garnka. Podgrzewamy i dodajemy starty ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewamy do ogrzanych talerzy, posypujemy kostkami sera i oprószamy świeżo startą gałką. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024