Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-z-zielonego-groszku

Krem z zielonego groszku

Elegancka wersja popularnej zupy. Białe wino i świeża melisa cytrynowa ożywiają smak i nadają zupie - hmm, powiedzmy "głębszy wymiar". Podajemy z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 cebulki dymki
2 spore ziemniaki na piure
łyżka masła
2 szklanki (1/2 litra) wywaru warzywnego
100 ml białego wytrawnego wina
200 g zielonego groszku (mrożonego)
100 ml kremowej śmietanki
kilka gałązek melisy

Opis przyrządzania:
Dymkę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy w rondlu, wrzucamy dymkę i dusimy, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy ziemniaki i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy wywar i białe wino, mieszamy i garnek przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 10 minut od zagotowania. Dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 5 minut. W tak zwanym międzyczasie ubijamy śmietankę na sztywno. Z melisy obieramy listki, płuczemy je i osuszamy, po czym kroimy w cienkie paski - potrzeba nam mniej więcej łyżkę. Kiedy warzywa w zupie są już miękkie, przelewamy zupę do blendera i miksujemy na gładkie piure - może trzeba będzie zrobić to w kilku turach, w zależności od pojemności blendera. Zmiksowaną zupę przecieramy przez sitko do garnka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podgrzewamy krem do zagotowania, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy ubitą śmietankę i melisę i delikatnie mieszamy trzepaczką. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024