Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-z-ziemniakow-z-orzechami

Krem z ziemniaków z orzechami



Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
600g mączystych ziemniaków
50g masła
gałązka świeżego tymianku
1 litr (4 szklanki) domowego wywaru warzywnego lub z kurczaka
150g serka mascarpone
100g mielonych orzechów laskowych
szczypiorek do posypania

Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Ziemniaki obieramy, starannie myjemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę.
W "zupnym" garnku rozgrzewamy masło, a kiedy będzie gorące, wrzucamy najpierw samą cebulę. Podsmażamy na niezbyt dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zwiotczeje i stanie się szklista.
Dorzucamy ziemniaki, czosnek i tymianek, wlewamy wywar (jeśli był z kurczaka, to najpierw zdejmujemy z powierzchni cały tłuszcz) i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę tak długo, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie (10 do 15 minut).
Łyżką cedzakową odławiamy kilkanaście ziemniaczanych kostek i odkładamy na bok (będą potrzebne do dekoracji). Do reszty zupy dodajemy mascarpone, po czym wszystko miksujemy na możliwie gładkie piure.
Doprawiamy zupę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na suchą patelnię wsypujemy mielone orzechy laskowe i podpiekamy na średnim ogniu, cały czas mieszając i pilnując, aż zaczną ładnie pachnieć i leciutko się zarumienią.
Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Doprawioną, gorącą zupę rozlewamy do 4 ogrzanych talerzy, na środek kładziemy ziemniaczane kostki, oprószamy wszystko mielonymi prażonymi orzechami i posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Podajemy nie zwlekając.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024