Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kremowa-zupa-z-kurczaka

Kremowa zupa z kurczaka

Słynne anglosaskie remedium na wszelkie schorzenia - łagodna zupa z białym mięsem z kurczaka dodaje sił w mgnieniu oka.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
pojedyncza pierś z kurczaka
60 g masła
1/2 szklanki mąki
świeży tymianek
4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
1/2 szklanki kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy z odrobiną soli. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plasterki. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek i dusimy 5 minut. Wsypujemy mąkę i łyżeczkę listków świeżego tymianku. Smażymy, cały czas mieszając, przez minutę. Garnek zdejmujemy z ognia i stopniowo dolewamy litr wywaru z kurczaka. Stawiamy z powrotem na ogniu, dodajemy mięso z piersi i zagotowujemy, mieszając. Gdy zupa zgęstnieje, dolewamy śmietankę i gotujemy na maleńkim ogniu przez 5 minut. Podajemy zupę bardzo gorącą, posypaną świeżym tymiankiem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024