Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kremowe-limoncello

Kremowe limoncello

Likier cytrynowy jest najpopularniejszym digestifem na włoskim południu. I trudno się dziwić, skoro drzewka cytrynowe spełniają tam rolę naszych polnych grusz... Zazwyczaj podaje się limoncello w wersji czystej, ale ta kremowa wersja też ma swoich (zagorzałych) wielbicieli.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Włochy - Południe

Liczba porcji: około 1 1/2 litra

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 cytryn
2 szklanki (1/2 litra) spirytusu
4 szklanki (1 litr) pełnego mleka
2 laski wanilii
650 g cukru

Opis przyrządzania:
Cytryny bardzo starannie szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy do sucha. Ostrym nożykiem lub obieraczką do warzyw ścinamy z cytryn skórkę, ale wyłącznie zupełnie żółtą część. Skórki zalewamy spirytusem, najlepiej w dużym słoju, szczelnie zakręcamy i zostawiamy na 3 dni w spokoju. Po tym czasie wlewamy mleko do garnka, dodajemy wanilię - każdy strąk rozcinamy wzdłuż na pół - i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Mleko powinno być gorące, ale nie może się zagotować. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Mieszamy razem cytrynowy spirytus i wanliowe mleko, po czym cedzimy przez gęste sitko do 2 butelek o pojemności co najmniej 750 ml. Szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na 3 dni przed podaniem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024