Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kreolski-krem-kawowy

Kreolski krem kawowy

Smaczny i delikatny krem kawowy z dodatkiem likieru Tia Maria lub Kahlua. Miły niedzielny deser.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 szklanki (1/2 litra) pełnego mleka
3 łyżki rozpuszczalnej kawy
50 ml likieru kawowego
5 żółtek
120 g drobnego cukru
wiórki czekoladowe i cukier trzcinowy do posypania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mleko podgrzewamy, aż niemal się zagotuje. W gorącym mleku rozpuszczamy kawę. Dolewamy likier. Żółtka ukręcamy z cukrem, aż masa zbieleje i zgęstnieje. Powoli dolewamy gorące kawowe mleko, cały czas mieszając. Krem kawowy przelewamy do 4 żaroodpornych miseczek lub filiżanek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy krem przez pół godziny, czyli 30 minut. Wyjmujemy miseczki z piekarnika i studzimy. Kiedy wystygną, wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy wiórkami czekoladowymi i cukrem trzcinowym.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024