Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-cytrynowo-imbirowe

Krewetki cytrynowo-imbirowe

Krewetki nabite na wykałaczki bardzo często podawane są na przyjęciach koktajlowych - zazwyczaj wszyscy je lubią, a i rozmiar przeciętnej krewetki jest akurat na jeden kęs.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 20 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
20 surowych krewetek
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 1 cm
łyżka sosu sojowego
łyżka płynnego miodu
1/2 łyżki ostrego sosu chilli (gotowego)
3 łyżki soku z cytryny
3 gałązki świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Krewetki obieramy ze skorupek i płuczemy w zimnej wodzie. Ostrym nożykiem nacinamy grzbiety i usuwamy ciemną "żyłkę". Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy razem czosnek, imbir, sos sojowy, miód, sos chilli i sok z cytryny. Kolendrę płuczemy i osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do marynaty. Polewamy marynatą krewetki, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Krewetki nabijamy na wykałaczki i układamy na blaszce. Wstawiamy krewetki do piekarnika i grillujemy po 3 minuty z każdej strony, aż krewetki będą różowe i jędrne. Podajemy na ciepło, ale nie gorąco, bo się goście poparzą!

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024