Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-smazone-w-makaronie

Krewetki smażone w makaronie

Bardzo ładna i smaczna przystawka przed jakimś azjatyckim daniem. Owinięte makaronem krewetki wyglądają zabawnie i przyjemnie chrupią. Podajemy z jakimś małym sosikiem do maczania (patrz: Sosy).

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
16 dużych krewetek (rozmrożonych)
50 g chińskiego makaronu jajecznego
surowe białko
olej do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
Krewetki obieramy z pancerzyków, zostawiając tylko sam ogonek. Starannie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Makaron wkładamy do garnka z osolonym wrzątkiem na 2 minuty, po czym odcedzamy - chodzi o to, żeby makaron zmiękł na tyle, by dał się owinąć wokół krewetek. Przelewamy makaron zimną wodą. Każdą krewetkę smarujemy lekko surowym białkiem. Owijamy nitkami makaronu (bardzo równo raczej nam nie wyjdzie...) - 1 lub 2 nitki na krewetkę wystarczą. Gotowe krewetki lekko solimy. Do czasu smażenia trzymamy krewetki w lodówce, rozłożone na talerzu pojedynczą warstwą. W garnku (woku) rozgrzewamy olej - na wysokość co najmniej 5-7 cm lub też włączamy frytownicę. Olej powinien być bardzo gorący, ale nie może dymić (jakieś 170-180 stopni). Wrzucamy po kilka krewetek na raz i smażymy na złoty kolor - zazwyczaj minuta wystarczy, ale może to trwać chwilę dłużej. Wyławiamy z garnka lub frytownicy i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024