Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-w-curry

Krewetki w curry

Prościutkie zielono-różowe curry, doskonałe przed lekkim głównym daniem i egzotycznym deserem.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pęczek świeżej kolendry
3 zielone papryczki chilli
400 ml mleka kokosowego
cebula średniej wielkości
korzeń świeżego imbiru o długości 2 cm
2 ząbki czosnku
400 g surowych krewetek
olej z orzeszków ziemnych
łyżeczka turmeriku
anyżek gwiazdkowy
czerwona papryczka chilli
limetka

Opis przyrządzania:
Kolendrę płuczemy, osuszamy, grubo siekamy i wkładamy do blendera.
Papryczki pozbawiamy ogonków i nasionek i też wkładamy do blendera. Miksujemy na gładką pastę, dolewając podczas miksowania mleko kokosowe.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Krewetki pozbawiamy głów i pancerzy, myjemy w zimnej wodzie i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty, aż nieco zmięknie. Dodajemy imbir i czosnek i znów chwilę smażymy, mieszając. Dodajemy turmerik i anyżek gwiazdkowy i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy mleko kokosowe z kolendrą i chilli i gotujemy 10 minut.
Dodajemy krewetki i gotujemy 4-5 minut, aż będą różowe i stracą swą surową przezroczystość.
Czerwoną papryczkę kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w cieniutkie paseczki.
Krewetki wraz z sosem przekładamy do 4 miseczek, posypujemy z wierzchu czerwoną papryczką i podajemy z ćwiartkami limetki oraz ryżem basmati.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024