Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-w-kremowym-sosie

Krewetki w kremowym sosie

Błyskawiczne danie z krewetek, możliwe do zrobienia nawet w obliczu nieoczekiwanych gości - tych miłych, rzecz jasna, nie będziemy przecież owocami morza karmić tych mniej sympatycznych... Do krewetek możemy ugotować ryż z odrobiną curry lub szafranu lub dać kawałek bagietki do wylizywania sosu.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
24 surowe krewetki tygrysie
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
czerwona długa papryczka chilli
łyżka masła
szklanka wywaru z warzyw lub ryb
125 g kremowego serka typu Philadelphia
4 garści listków rukoli

Opis przyrządzania:
Krewetki tygrysie zazwyczaj docierają do nas w postaci mrożonej - w całości lub już obrane. Przed przygotowaniem naszego dania trzeba krewetki rozmrozić, a czy będą one w pancerzykach, czy "gołe", to już up to you. Trzeba tylko pamiętać, żeby do tych w pancerzach podać gościom dużo serwetek.
Dymki obieramy z przywiędłych listków, odcinamy cebulki (przydadzą się do czegoś innego), myjemy, osuszmy i kroimy w plasterki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę myjemy i drobno siekamy (ogonek wyrzucamy) - jeśli nie jesteśmy amatorami dań pikantnych, przed siekaniem usuwamy pestki, ale szczerze mówiąc, sos jest lepszy na ostro...
Dużą patelnię stawiamy na również dużym ogniu. Wkładamy masło, a kiedy zacznie skwierczeć, wrzucamy dymkę, czosnek i papryczkę. Smażymy kilka chwil, mieszając, po czym wkładamy krewetki.
Smażymy krewetki po kilka minut z każdej strony - te w pancerzykach będą się smażyć chwilę dłużej, niż obrane - aż będą zupełnie różowe.
Teraz na patelnię wlewamy wywar i dodajemy serek. Mieszamy, żeby powstał jednolity sos i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilę.
Doprawiamy sos solą i ewentualnie pieprzem, po czym przekładamy (sprawiedliwie dzieląc krewetki!) do 4 ogrzanych głębokich talerzy. Na wierzch każdej porcji kładziemy garść opłukanej i osuszonej rukoli, po czym szybciutko podajemy na stół.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024