Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-z-grzybami-shiitake

Krewetki z grzybami shiitake

Oryginalne i bardzo dobre danie typu "ziemia i morze". Świeże grzyby shiitake mają dość charakteru, by sprostać krewetkom, a odrobina szafranu w sosie dodaje elegancji.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
28 surowych dużych krewetek
oliwa z oliwek
2 szczypty szafranu
400 g świeżych grzybów shiitake
50 g zimnego masła

Opis przyrządzania:
Krewetki obieramy z pancerzyków i główek. Ostrym nożykiem nacinamy grzbiet każdej krewetki i usuwamy czarną żyłkę. Płuczemy i odstawiamy na bok. Pancerzyki i główki też płuczemy na sicie, osączamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pancerzyki i główki krewetek, smażymy 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodajemy szczyptę szafranu i dolewamy tyle wody, żeby przykryła pancerzyki (z główkami). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Wywar przelewamy przez gęste sitko do małego rondelka i stawiamy na małym ogniu, żeby się redukował, podczas gdy będziemy dalej zajmować się daniem. Grzyby shiitake pozbawiamy ogonków (twarde), zaś kapelusze płuczemy w zimnej wodzie - jeśli są małe, zostawiamy w całości, jeśli duże, to kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1/5 masła (mniej więcej) z łyżką oliwy i wkładamy grzyby. Smażymy na sporym ogniu, aż będą rumiane. Dodajemy krewetki i smażymy kolejne 5 minut, aż krewetki będą różowe. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i przekładamy na ogrzany półmisek. Do zredukowanego krewetkowego wywaru dodajemy resztę szafranu oraz nieco soli do smaku. Resztę masła kroimy w małe kawałeczki i po jednym dodajemy do wywaru, ubijając trzepaczką. Sosem polewamy krewetki z grzybami i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020