Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-z-maslem-czosnkowo-pietruszkowym

Krewetki z masłem czosnkowo-pietruszkowym

Danie popularne w wielu krajach, mających szeroki dostęp do krewetek. Ten konkretny przepis pochodzi z Hiszpanii, ale podobne znajdziemy we Francji czy Włoszech. Jest to jedno z najlepszych dań na świecie. Krewetki smażymy w skorupkach i obieramy je palcami - konieczna duża ilość serwetek!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
6 ząbków czosnku
1 kg krewetek średniej wielkości
50 g masła
sok z połowy cytryny
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, mieszając, aż zmięknie, ale nie powinien się zarumienić. Krewetki, surowe i w skorupkach, płuczemy i odsączamy. Wrzucamy na patelnię i smażymy, mieszając, aż krewetki zaczną zmieniać kolor z szarego na różowy. Dodajemy masło w kawałeczkach i sok z połowy cytryny (wyciskamy prosto na patelnię). Smażymy, aż krewetki będą zupełnie różowe, ale nie za długo, bo stwardnieją. Dodajemy 2 łyżki siekanej natki pietruszki, mieszamy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024