Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-z-pomidorami-w-curry

Krewetki z pomidorami w curry

Jeszcze jedne krewetki w sosie curry, ale mnie ich zawsze mało. Tym razem z pomidorami.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula
olej z orzeszków ziemnych
łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
2 łyżki pasty curry Madras
szklanka mleka kokosowego (z kartonu lub puszki)
2 pomidory
łyżeczka pasty pomidorowej
500 g (1/2 kg) ugotowanych obranych krewetek
sok z cytryny
świeża kolendra do ozdoby
ryż basmati do podania

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i imbir. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty. Wlewamy zamieszane mleko kokosowe i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. W tak zwanym międzyczasie myjemy pomidory i kroimy je w kawałki - w ósemki, a każdą ósemkę w poprzek na pół. Pracusie mogą obrać pomidory ze skórki (na chwilę do wrzatku, przelewamy zimną wodą, a skórka sama zejdzie). Pokrojone pomidory dodajemy do sosu, wraz z pastą pomidorową. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze 5 minut. Kolendrę myjemy i osuszamy, oskubujemy listki. Do sosu dodajemy krewetki i podgrzewamy kilka minut, aż będą gorące. Podajemy z ryżem, przybrane listkami kolendry.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024