Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-z-sezamem

Krewetki z sezamem

Bardzo proste i równie smaczne szaszłyczki z krewetek panierowanych w czarnym i białym sezamie. Krewetki można przygotować wcześniej i tylko usmażyć tuż przed podaniem.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
24 surowe krewetki średniej wielkości
25 g białego sezamu
25 g czarnego sezamu
sok z 1 cytryny
2 surowe białka
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
limetka do podania

Opis przyrządzania:
Krewetki rozmrażamy, jeżeli były zamrożone i przelewamy letnią wodą. Odrywamy główki i zdejmujemy pancerze wraz z ogonkami. Ostrym nożykiem nacinamy grzbiet każdej krewetki i usuwamy czarną żyłkę. Jeszcze raz płuczemy i osuszamy. Wkładamy do szklanej miski, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Białka lekko ubijamy - tyle tylko, żeby się spieniły. Oba rodzaje sezamu wysypujemy osobno na 2 możliwie płaskie talerze. Krewetki osuszamy i nawlekamy po 3 na patyczki do szaszłyków - praktycznie jest nawlekać je na 2 równoległe patyczki, gdyż wtedy nie będą się obracać przy przewracaniu na patelni. Przy pomocy kuchennego pędzelka smarujemy krewetki białkiem. Każdy szaszłyk z jednej strony panierujemy w białym sezamie, a z drugiej w czarnym. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Smażymy szaszłyki po 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Na ogrzane talerze kładziemy po 2 szaszłyki i ćwiartkę limetki. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024