Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krokieciki-z-kalafiora

Krokieciki z kalafiora

Bezpretensjonalne małe danko - zgrabne kotleciki z ziemniaków i kalafiora. Podajemy z ulubionym sosem - np. koperkowym - lub na sałacie, w towarzystwie surówki z marchewki i jakiegoś słodko-kwaśnego chutneyu.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g ziemniaków na piure
400 g różyczek kalafiora
50 g sera pecorino
2 żółtka
2 jajka
tarta bułka
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w nieduże kawałki. Kalafior płuczemy na sicie. Oba warzywa razem gotujemy na parze przez jakieś 20 minut, aż będą zupełnie miękkie - alternatywnie możemy je ugotować w garnku, ale wówczas dodajemy kalafior po 10 minutach gotowania ziemniaków i musimy bardzo starannie odsączyć i odparować ugotowane warzywa. Kiedy warzywa będą zupełnie miękkie, 2 razy przeciskamy je przez praskę do ziemniaków, lub też przekręcamy przez maszynkę. Odstawiamy, aż przestygną, po czym dodajemy 2 surowe żółtka i starty na drobnej tarce ser pecorino. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka wybijamy na głęboki talerz i dokładnie rozbijamy widelcem. Na drugi talerz - tym razem płaski - wsypujemy kilka garści tartej bułki. Z masy ziemniaczano-kalafiorowej toczymy kulki wielkości moreli i spłaszczamy je na kotleciki grubości około 2 cm. Jeśli chcemy podać krokieciki na przyjęciu, toczymy z masy kulki wielkości małego włoskiego orzecha. Uformowane krokiety panierujemy starannie najpierw w jajku, a potem w tartej bułce. Na sporej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Kiedy będzie gorąca, wkładamy krokiety i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Odsączamy krokiety na papierze kuchennym i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020