Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krolik-z-jalowcem

Królik z jałowcem

Prosty, a pełen smaku królik z piekarnika. Podajemy z małymi kartofelkami lub piure, glazurowaną marchewką i zieloną sałatą (podwójny ukłon w stronę królika).

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
królik podzielony na 8 części
oliwa z oliwek
łyżka ziaren jałowca
2 szklanki (1/2 litra) wywaru z kurczaka
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
3 gałązki świeżego tymianku
gałązka świeżego rozmarynu

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. Polewamy 3 łyżkami oliwy i dobrze mieszamy. Jałowiec rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do mięsa, raz jeszcze mieszamy i przykrywamy. Wstawiamy na noc do lodówki.
Nazajutrz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wywar wlewamy do rondelka i podgrzewamy.
Każdy kawałek królika lekko solimy, owijamy boczkiem i ewentualnie spinamy wykałaczką - zazwyczaj boczek się trzyma, ale jeśli jest uparty...
Mięso układamy na żaroodpornym półmisku. Dodajemy umyty tymianek i rozmaryn (porozrywane ręcznie na mniejsze kawałki), posypujemy wszystko pieprzem z młynka i dodajemy kilka łyżek wywaru.
Wstawiamy do piekarnika na 3 kwadranse, co jakiś czas zaglądając i polewając mięso wywarem - po kilka łyżek na raz, aż się skończy. Jeśli pod koniec pieczenia wierzch królika jeszcze się nie zarumienił, zwiększamy temperaturę do 200-220 stopni i pieczemy przez kilka minut, aż mięso i boczek będą przyjemnie rumiane.
Upieczone mięso wyjmujemy na ogrzany półmisek, zaś sos od pieczenia podajemy osobno w sosjerce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024