Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krolik-z-musztarda-gruboziarnista
Królik z musztardą gruboziarnistą
Pieczony-duszony królik z pieczarkami i kremowym sosem musztardowym - doskonały ze zwykłym piure ziemniaczanym lub kładzionymi kluseczkami.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 marchewki
cebula
królik pokrojony na 8 kawałków
kilka łyżek mąki
oliwa z oliwek
szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
listek laurowy
200 g małych pieczarek
łyżka masła
200 ml kremowej śmietanki
4 łyżki dobrej musztardy gruboziarnistej (najlepiej z Meaux)
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w krążki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Królika szybko myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Obtaczamy mięso w mące, solimy i - pardon - pieprzymy. W ciężkim głębokim rondlu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki królika i osmażamy szybko ze wszystkich stron na rumiano. Mięso wyjmujemy, a do rondla wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy przez chwilę, mieszając, po czym wkładamy z powrotem królika, wlewamy wino i dodajemy listek laurowy. Mieszamy i zagotowujemy, po czym przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczarkom odcinamy nóżki, zaś kapelusze wycieramy czystą ściereczką. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i smazymy na średnio małym ogniu przez mniej więcej kwadrans - grzyby powinny być złote i miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Królika wyjmujemy z pieca. Kawałki mięsa przekładamy na ogrzany półmisek, a do garnka dodajemy śmietankę. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy, mieszając, po czym przecedzamy przez gęste sitko, dobrze odciskając, prosto na patelnię z pieczarkami. Dodajemy musztardę, starannie mieszamy i polewamy królika sosem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024