Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-z-parmezanem
Kruche ciasto z parmezanem
Smaczne i łatwe ciasto do słonych tart.
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
250 g mąki
125 g zimnego masła
50 g świeżego parmezanu (drobno startego)
Opis przyrządzania:
Mąkę rozcieramy palcami z masłem, pokrojonym w kawałki. Dodajemy tarty parmezan i zagniatamy całą dłonią, dolewając tyle zimnej wody (jakieś 3-4 łyżki), by powstało gładkie, nie lepiące się ciasto.
Oczywiście można ciasto zrobić w malakserze: wrzucamy do malaksera mąkę, parmezan i masło, miksujemy, aż powstaną grudki, po czym dolewamy wodę - tyle, by ciasto zaczęło tworzyć kulę.
Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
PieceOfCake © 2008-2024