Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-z-zoltkami-slodkie

Kruche ciasto z żółtkami (słodkie)

Kruche ciasto na bogato - masło, żółtka, cukier... Pyszne.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 tarta średniej wielkości

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
175 g mąki
85 g zimnego masła
2 łyżki cukru
3 surowe żółtka

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy, wsypujemy do malaksera.
Zimne masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki, wraz ze szczyptą soli. Dosypujemy cukier.
Miksujemy (najlepiej pulsacyjnie), aż mąka połączy się z masłem i będzie przypominać tartą bułkę (mniej więcej).
Dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilę, aż zaczną powstawać duże grudki.
Ciasto wysypujemy na stół kuchenny i szybko zagniatamy rękoma.
Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół godzinki.
Dalej postępujemy zgodnie z konkretnym przepisem (pieczemy, jak każde kruche ciasto, w 200-220 stopniach).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024