Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-ze-smalcem

Kruche ciasto ze smalcem

Plastyczne i proste w przygotowaniu ciasto kruche do tart i placków. Do ciasta nie dodajemy cukru, możemy więc użyć je zarówno do słonych, jak i słodkich wypieków.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 tarty

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 szklanki mąki
75 g zimnego masła
150 g zimnego smalcu (z kostki)
jajko
łyżka białego octu winnego

Opis przyrządzania:
Mąkę i pół łyżeczki soli przesiewamy do miski. Dodajemy w małych kawałkach smalec i masło w małych kawałkach. Mąkę z tłuszczem siekamy nożem, aż przybierze postać drobnych grudek. Na środku robimy zagłębienie. Jajko roztrzepujemy z łyżką octu i 1/3 szklanki wody. Miksturę wlewamy w zagłębienie w mące i mieszamy widelcem od brzegów do środka, aż wszystkie składniki się połączą. Ręką zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty i postępujemy dalej zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024