Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruszonka-zurawinowa

Kruszonka żurawinowa

Jeden z ulubionych amerykańskich deserów, tym razem o smaku słodko-cierpkim. Podajemy na gorąco, z kulką lodów waniliowych.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło i trochę mąki do przygotowania formy
pomarańcza
6 szklanek świeżych (najlepiej amerykańskich lub kanadyjskich) żurawin
4 gruszki
2 szklanki jasnego brązowego cukru
mielony kardamon
mielony imbir
2 szklanki mąki (plus trochę więcej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g zimnego masła (plus 4 łyżki)
250 ml (szklanka) mleka
cukier

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dużą formę do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Z pomarańczy ścieramy tyle skórki, żeby były 3 łyżeczki. Żurawiny płuczemy na durszlaku i przebieramy. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z żurawinami, skórką pomarańczową, cukrem, łyżeczką mielonego kardamonu, dużą szczyptą mielonego imbiru i łyżką mąki. Przekładamy do przygotowanej formy. Posypujemy kawałeczkami masła (4 łyżki). Przesiewamy 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy pół łyżeczki soli. Zimne masło kroimy w małe kawałki i siekamy z mąką. Dolewamy mleko i mieszamy na ciasto, które nie będzie zupełnie gładkie, ale właśnie tak ma być. Łyżką wykładamy kupki ciasta na owoce i posypujemy łyżką cukru. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny, aż ciasto będzie rumiane. Podajemy na ciepło, z bitą śmietaną lub kulką lodów waniliowych.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024