Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kuleczki-rybne-lekko-tajskie

Kuleczki rybne lekko tajskie

Kuleczki z białej ryby, przyprawione na ostro i usmażone na złoty kolor są pyszną (i zdrową, co nie zawsze idzie w parze) przystawką lub małym dankiem. Podajemy z domowym słodkim sosem chilli lub też doprawiamy ten kupny sokiem z limetki do smaku.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 czerwona papryczka chilli
3 cebulki dymki
limetka
garść listków świeżej mięty
garść listków świeżej kolendry
400 g filetów z białej ryby
olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Opis przyrządzania:
Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki wraz z białą membraną. Kroimy w kawałki. Cebulki dymki myjemy, osuszamy i siekamy. Limetkę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę, a później wyciskamy sok. Papryczkę, dymkę, skórkę i sok z limetki oraz miętę i kolendrę wkładamy do malaksera i miksujemy, aż będą drobno posiekane. Filety z ryby kroimy w kostkę, usuwając ewentualne ości i resztki skóry. Wkładamy rybę do malaksera i miksujemy, aż powstanie pasta. Dodajemy trochę soli do smaku i jeszcze raz miksujemy. Smarujemy ręce leciutko olejem, żeby masa rybna się nie przyklejała. Masę dzielimy na 24 równe części i toczymy zgrabne kulki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na gorący olej wkładamy kulki rybne i smażymy na średnim ogniu po kilka na raz na złoty kolor. Usmażone kulki trzymamy w ciepłym piekarniku, żeby nie wystygły, zanim usmażymy resztę. Kulki podajemy na ciepło, ze słodkim sosem chilli.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024